Arcattia
Arcattia és un projecte cambrístic iniciat el 2008 com a grup de cambra versàtil, format per músics de llarg recorregut en la vivència musical, i amb el desig clar per la difusió del repertori escrit per a cordes en formats cambrístics poc usuals.
Amb els anys, la seva aposta pel repertori de trio de cordes escrit per a dos violins i violoncel ha estat clara i ha desenvolupat, amb uns programes temàtics, una gran tasca d’investigació i aproximació d’aquest repertori cap al públic.
El seu repertori inclou obres del barroc fins al segle XX i compta amb programes des del duet fins a la petita formació orquestral, donant també espai a la convivència de la música amb la literatura.
Durant aquest temps el grup ha realitzat concerts per tot el país i Costa Rica, juntament amb la realització de petites residències a diverses poblacions. Aquest projecte en residència comporta la realització d’una petita temporada de concerts i un seguit d’activitats d’acció educativa i social adreçades a la població de la localitat.
Arcattia també ha col·laborat amb el Cor Infantil Amics de la Unió, la Coral Cantiga, la mezzo-soprano Mireia Pintó i ha enregistrat per Catalunya Música.
Quim Térmens
Nascut a Sabadell, rep la seva primera formació violinística al Conservatori Municipal de Música de la mateixa ciutat de la mà d’Ofèlia Rodrigo; posteriorment estudia amb el violinista i mestre Gonçal Comellas amb qui es forma musicalment i realitza els seus estudis superiors i de post-grau. Ha rebut també classes magistrals dels violinistes Michael Barta i Arkadi Futer en diferents cursos internacionals.
Ha estat membre de l’Orquestra de Cambra del Palau de la Música i de l’Orquestra de Cambra Gonçal Comellas. Des de l’any 2000 dirigeix des del violí l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 i desenvolupa la seva faceta més cambrística en el grup Arcattia i en el projecte Ensemble Pyrene, realitzant concerts per tot el territori català, estatal i Costa Rica. És premiat, entre d’altres, amb el Primer Premi de les Arts (apartat de música del sgl XX, Premi Xavier Montsalvatge) atorgat per la Generalitat de Catalunya. En els seus anys de trajectòria ha impulsat la difusió i coneixement d’obres escrites per a cordes sent en l’actualitat un referent en aquest camp en el nostre país.
En el terreny pedagògic s’ha format amb Sheila Nelson, Vartan Manoogian i Mimi Szweig. és mestre al Conservatori Municipal de Música de Vic, on també dirigeix les orquestres de corda. És autor autor de diferents espectacles per apropar la música als infants i d’obres per a formacions orquestrals d’estudiants de corda. Ha estat convidat en xerrades sobre pedagogia, jurat de concursos instrumentals i de cambra, director de diverses trobades i màster-class d’orquestres juvenils i com a mestre de violí al Curs Internacional de Música Principat d’Andorra. Actualment també és el director artístic del Festival BBVA de Música Religiosa de Vic i del Festival de Música de la Vila de Rialp.
Lluís Heras
Format musicalment a l’Escolania de Montserrat amb Odiló Planàs i Ireneu Segarra, ha estat alumne de violoncel de Lluís Claret, Jean Decroos i Marçal Cervera. Becat per la Fundació Pau Casals, la Generalitat de Catalunya i la Joven Orquesta Nacional de España cursà estudis superiors de violoncel i música de cambra al Koninklijk Conservatorium de La Haia i posteriorment un postgrau de Violoncel Històric a l’EsMuc amb Bruno Cocset. Màster d’Interpretació de Música Antiga de la UAB-EsMuC, és doctor en musicologia per la UAB amb la tesi El violó tenor en la música espanyola dels segles XVI al XIX.
Interessat en la gestió cultural especialitzada en musica fundà, juntament amb Carmen Balcells, l’agència Barcelona Ad Libitum que dirigí els deu primers anys. Ha format part de la Joven Orquesta Nacional de España, de l’Orquestra de Cambra del Palau de la Música Catalana i de l’Orquestra de Cambra Gonçal Comellas. Ha col·laborat amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i amb diverses formacions orquestrals i de cambra espanyoles i holandeses. Com a membre del Trio d’Ègara fou guardonat per la Mostra de Música de Cambra de la Generalitat de Catalunya, Concurs Germans Claret, Concurs de Cervera-Associació Maria Puche i Concurs Montserrat Alavedra.
Ha estat professor de violoncel al centre integrat d’estudis musicals Oriol Martorell i actualment ho és al Conservatori de Terrassa i a l’Escolania de Montserrat.
Recentment ha iniciat el projecte Violons per donar a conèixer el violó tenor i la música en què es basa la seva tesi doctoral. És membre del grup de cambra Arcattia i col·laborador habitual de l’Orquestra de Cambra Terrassa48.
Joan Morera
Inicià els seus estudis musicals a l’Escolania Coral de Sant Agustí de Sabadell. Més tard estudià violí al Conservatori Professional de Música de la mateixa ciutat amb la professora Ofèlia Rodrigo.
Acabà els seus estudis al Conservatori del Liceu amb el mestre Gonçal Comellas. Ha rebut consells en diversos cursos amb R. Brengola, X.Turull, J.Mª Alpiste i E.Tieles, en cursos internacionals d’interpretació a Llançà, Cervera, Capellades i Torroella de Montgrí. En l’àmbit de música antiga ha estudiat amb el violinista Emilio Moreno.
Ha estat membre fundador de l’Orquestra Simfònica del Vallès, de l’Orquestra de Cambra Gonçal Comellas, Orquestra del Reial Cercle Artístic de Barcelona, Orquestra UNESCO de Barcelona i col·laborador de l’Orquestra Nacional de Catalunya i L’Orquestra del Liceu.
En la música de cambra ha format part dels grups Quartet Hargrave i el grup de música contemporània Tactum entre altres. Ha participat en diferents espectacles de teatre musical a Barcelona i va col·laborar amb la companyia de dansa contemporània Danat Dansa. Actualment és col·laborador de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48.
En el terreny pedagògic ha impartit en diferents cursos de interpretació i música de cambra i actualment és professor de violí al Conservatori Municipal de Música de Sabadell, on exerceix de director dels del 2012.
Arcattia, trio de cordes
La vida és un viatge i viatjar ajuda a viure